Mijn weekdoelen

De dag van de leraar… bij ons binnen het bestuur was dit een inspirerende studiedag.
Eén van de sprekers vroeg zich af waarom wij als leerkracht zo hard werken, terwijl het kind degene is die alles nog moet/wil/kan leren. Hij zei ook dat kinderen over het algemeen goed weten wat ze nog willen leren, wat ze moeilijk vinden en waar ze hulp bij nodig hebben. Hij vertelde over een al oudere leerkracht die op vrijdagmiddag tijdens zijn BAPO de weektaken voor de kinderen maakte en dat hij hem vroeg waarom hij deed dit, of de kinderen dit niet zelf zouden kunnen doen… En ja, wanneer je dit zo allemaal hoort weet je als leerkracht ook nog dat het waar is… en wij maar werken 🙂
N.a.v. het lezen van een artikel in de JSW heb ik een doelenkaart gemaakt voor de leerling. Elke vrijdagmiddag (of maandagochtend) kan elk kind deze voor zichzelf invullen. Op deze manier is het kind meer betrokken bij zijn ontwikkeling en wellicht meer gemotiveerd.

mijn-weekdoelenmijn-weekdoelen

Auteur: bovenbouwjuf

Leerkracht sinds juni 1999, werkzaam op mijn huidige basisschool sinds januari 2000. Sindsdien op en top bovenbouwjuf 😄

Eén gedachte over “Mijn weekdoelen”

 1. Hoi Edith,
  Wanneer je kinderen aan haalbare doelen wilt laten werken, moeten het niet te veel doelen zijn. Het is namelijk wel de bedoeling dat de kinderen de gestelde doelen na een week wel behalen. Daarnaast geef je gewoon je instructies en lessen, dat staat los van de door het kind zelf gestelde doelen.
  Een kind kan bijvoorbeeld als doel stellen: Ik wil aan het einde van de week een staartdeling kunnen maken met als uitkomst een getal met 2 getallen achter de komma. Voor spelling kan het kind een bepaalde moeilijkheid als doel stellen die in die week extra aandacht krijgt, dit kan naast de al te oefenen categorieën. Tenslotte kan het kind nog een taaldoel nemen, ontleden of …
  Begrijp je een beetje wat ik bedoel? Je zou eens moeten nagaan hoeveel doelen een kind werkelijk behaalt in 1 week, dan zul je waarschijnlijk zien dat het niet allemaal haalbaar is. Wanneer je jezelf (of een ander) teveel doelen stelt, komt er vaak niks van terecht.
  groetjes Suzanne

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: