Complimenten

De afgelopen jaren heb ik verschillende manieren gebruikt om de kinderen complimenten aan elkaar te laten geven.
Ik ben jaren terug begonnen met de ster van de week of het zonnetje van de week. Ik maakte dan een leuke voorkant en alle kinderen in de klas (inclusief het kind zelf) schreven positieve dingen op over de ster van de week. Het gaat dan over karaktereigenschappen, niet over ‘je haar zit leuk’ of ‘mijn bff’ of ‘je bent mijn maat’… maar om ‘je bent creatief’ of ‘je bent sociaal’ of ‘ik vind je lief omdat…’ etc.
Toen kregen we een digitaalbord met whiteboardflappen en ben ik het betreffende kind voor het bord gaan zetten. Alle kinderen uit de klas schreven dan één woord op om aan te geven wat hij of zij voor diegene betekende. Van het kind met de geschreven woorden maakte ik dan een foto en printte deze uit. Nadeel hiervan was dat het best tijdrovend was en dat het laatste kind best moest nadenken wat te schrijven. Dit heb ik opgelost door van alle kinderen een foto te maken voor het whiteboard. Alle uitgeprinte foto’s werden tegelijkertijd uitgedeeld en de kinderen liepen langs de foto’s om een compliment op te schrijven. Kost veel minder tijd, maar het moment van in het zonnetje staan is een beetje vervlogen…
Ik denk dat beide manieren goed zijn, een klassikaal moment en een individueel moment.
Nu zag ik onlangs de complimentendouche voorbij komen bij mij thuis, ja ook bij volwassenen wordt het op de werkvloer gebruikt 🙂
Ik heb een kindvriendelijke douche gemaakt om te gebruiken in de klas. Deze ga ik dit jaar zeker een keer gebruiken, samen met de andere vormen die ik al heb liggen:
* A4 op de rug en telkens door iemand anders iets op laten schrijven (zichtbaar);
* A4 doorgeven, alleen de naam blijft zichtbaar, wanneer je iets hebt opgeschreven vouw je het strookje om;
* Complimentenmuur (het idee vond ik op Pinterest) van elk kind een briefje (A5) op de complimentenmuur hangen, gedurende de week kunnen kinderen uit de klas hier iets opschrijven.

 

complimenten douche Tom en Jerry

 

Auteur: bovenbouwjuf

Leerkracht sinds juni 1999, werkzaam op mijn huidige basisschool sinds januari 2000. Sindsdien op en top bovenbouwjuf 😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: