Lesgeven 2.0

Helaas moeten wij het nog doen met een minima aan devices… anders wist ik het wel. Kinderen van nu zijn 24 uur per dag bezig met hun smartphone of iPad. Hoe mooi zou het zijn wanneer we dit in de klas kunnen gebruiken. Er zijn zoveel apps (en ook websites) waarbij klassikaal lesgeven enorm interactief wordt…
Een aantal voorbeelden op een rijtje:

 • Todaysmeet
  Met deze app kun je in een besloten kring berichten uitwisselen. Tijdens je les of instructie kunnen kinderen reageren door het plaatsen van een bericht. Deze berichten komen op het digibord te staan. Interactie staat op de eerste plaats. De kinderen kunnen op deze manier ook vragen stellen tijdens een les of presentatie, zonder deze te onderbreken.
 • Kahoot!
  Middels deze app kun je klassikaal een overhoring of een quiz afnemen. Door deze manier van overhoren of quizzen zijn kinderen meer gemotiveerd, de meeste van hen zijn namelijk competitief ingesteld.
 • Anotomy 4D
  Met deze app maak je je biologielessen levensecht. Het menselijk lichaam is van alle kanten te bekijken. Ook kun je bepaalde delen van het lichaam onderzoeken.
 • Virtual Reality
  Op de website van kennisnet.nl zijn gratis virtual reality lessen te vinden.
 • Plickers
  Wanneer je het moet doen zonder devices… dan kun je de kaartjes (te downloaden via de website) toch interactief gebruiken m.b.v. je eigen smartphone. Je stelt een quiz samen, de vragen worden één voor één aan de klas voorgelegd. De kinderen antwoorden door de plickerkaart (elke leerling heeft een kaart) in de lucht te houden. Met je telefoon scan je de antwoorden. Op het digibord verschijnt wie de vraag juist of onjuist heeft beantwoord.
 • Flashcards  en Quizlet 
  Flashcards zijn kaarten waarop aan de ene kant een vraag staat en aan de andere kant het antwoord. Of er staat aan de ene kant een begrip en aan de andere kant de uitleg van het begrip. Het kan o.a. gebruikt worden om stof uit het hoofd te leren.
  Flashcards zijn te maken op papier door kleine kaarten te knippen en daarop te schrijven, maar ze zijn ook te maken op de computer. Zie flashcards programma’s. Sommige digitale flashcards zijn ook te gebruiken op de smartphone.
 • Connectro
  Met deze app kun je als leerkracht heel gericht educatieve sheets (vellen) maken die doen denken aan het vroegere Electro. Ook de leerlingen kunnen dit, bijv. als extra activiteit (plusopdracht). Maak via de website connectro.org een eigen sheet (vel) over een (educatief) onderwerp en speel het spel via de app of de website.

Auteur: bovenbouwjuf

Leerkracht sinds juni 1999, werkzaam op mijn huidige basisschool sinds januari 2000. Sindsdien op en top bovenbouwjuf 😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: